Totalne proteze

Totalne proteze su rešenja za gubitak zuba koja se sastoje od niza zuba koji su fiksirani na plastičnu bazu koja se nosi u ustima. One su namenjene za ljude koji su izgubili sve zube u gornjoj ili donjoj vilici ili su izgubili sve zube u oba dela vilice.

Totalne proteze imaju nekoliko prednosti i manjkavosti.

Prednosti uključuju:

Dostupnost: Totalne proteze su dostupne širom zemlje i mogu se lako nabaviti u svakom stomatološkom ustanovama.
Niska cena: Totalne proteze su obično jeftinije od drugih vrsta proteza, poput fiksnih proteza ili zubnih implanata.
Brzo rešenje: Totalne proteze se obično mogu izraditi i ugraditi brže od drugih vrsta proteza.
Međutim, totalne proteze takođe imaju neke manjkavosti, uključujući:
Nedostatak stabilnosti: Totalne proteze se mogu pomeriti ili se izvaditi prilikom žvakanja ili govora, što može biti neugodno za neke ljude.
Nedostatak estetskog izgleda: Totalne proteze se obično ne mogu postići isti estetski izgled kao i prirodni zubi.
Potreba za korišćenjem adhezivnih sredstava: Totalne proteze obično zahtevaju upotrebu adhezivnih sredstava da bi se bolje pričvrstile u ustima.
Potreba za redovnim menjanjem: Totalne proteze obično se moraju menjati svakih nekoliko godina, što može predstavljati dodatni trošak.

Kako izgleda proces izrade totalne proteze

Proces izrade totalne proteze obično se sastoji od nekoliko koraka. Prvi korak je razgovor sa stomatologom o vašim potrebama i željama. Vaš stomatolog će vam dati sve potrebne informacije o totalnim protezama i pomoći da se odlučite da li su one pravo rešenje za vas.

Nakon što se odlučite za totalne proteze, vaš stomatolog će napraviti odljev vaših zuba i vilice. Ovo se obično radi tako što se u usta stavi meka masa koja se stvrdne i koja se koristi kao osnova za izradu proteze.

Zatim, vaš stomatolog će izraditi model proteze u laboratoriji pomoću odljeva vaših zuba i vilice. Model proteze se koristi za izradu finalne proteze, koja će biti prilagođena vašem ustima da bi se postiglo udobno korišćenje.

Kada je proteza gotova, vaš stomatolog će vas pozvati na sesiju ugradnje. Na ovoj sesiji, vaš stomatolog će proveriti da li je proteza udobna i da li se dobro uklapa u vaša usta. Ukoliko je sve u redu, vaš stomatolog će protezu zalepiti za zube i pojasniti vam kako da je održavate.

Dental Čigota

Briga o zubima je naša misija i vizija. Želimo da pružimo našim pacijentima maksimum u datom trenutku.

Naša odlikovanja
Društvene mreže

Zapratite Dental Čigota na društvenim mrežama kako bi bili u toku sa najnovijim trendovima iz Stomatologije.

Copyright 2022 by Dental Čigota. All rights reserved. Izrada sajta by NetVision