Cista na zubu

Naš tim iskusnih stomatologa i oralnih hirurga specijalizovan je za rešavanje različitih dentalnih problema, uključujući ciste na zubima.

Na ovoj stranici ćemo vam pružiti sve informacije o cistama na zubu, njihovim uzrocima, simptomima i najefikasnijim načinima lečenja.

Šta su ciste na zubu?

Cista na zubu je šupljina ispunjena tečnošću koja se formira unutar zuba ili oko korena zuba. Ciste na zubu mogu biti asimptomatske i otkrivene slučajno tokom rendgenskog pregleda ili mogu uzrokovati razne simptome kao što su bol, oteklina, osetljivost ili promene u obliku ili boji zuba.

Uzroci cista na zubu

Ciste na zubu mogu se formirati iz različitih razloga, uključujući:

 1. Infekcija: Infekcija zuba ili okolnog tkiva može dovesti do formiranja ciste.
 2. Oštećenje zuba: Trauma, prelom ili oštećenje zuba može izazvati formiranje ciste.
 3. Nakupljanje tečnosti: Ponekad se tečnost može akumulirati unutar zuba, što dovodi do stvaranja ciste.
 4. Zapaljenje: Upalne reakcije u zubnom tkivu mogu dovesti do nastanka ciste.

Simptomi ciste na zubu

Ciste na zubu mogu biti asimptomatske ili mogu izazvati simptome kao što su:

 1. Bol u zubu ili desnima
 2. Oteklina u području oko zuba
 3. Osetljivost na toplotu ili hladnoću
 4. Promene u obliku ili boji zuba
 5. Loš zadah ili loš ukus u ustima

Kako rešiti cistu na zubu?

Lečenje ciste na zubu zavisi od veličine, lokacije i simptoma ciste. U nekim slučajevima, mala cista može biti praćena i ne zahteva poseban tretman, dok veće ciste obično zahtevaju intervenciju stomatologa ili oralnog hirurga. Evo nekih od najčešćih metoda lečenja cista na zubu:

 1. Endodontska terapija: Ako je cista nastala iz infekcije zuba, može biti potrebno sprovesti endodontsku terapiju ili tretman kanala korena zuba kako bi se uklonila infekcija i sprečilo dalje širenje ciste.
 2. Ekscizija ciste: Ukoliko je cista veća ili uzrokuje simptome, stomatolog ili oralni hirurg može preporučiti eksciziju ciste. Ovo je hirurški postupak u kojem se cista potpuno uklanja zajedno sa okolnim tkivom. Ekscizija ciste se obično vrši pod lokalnom anestezijom i može se izvesti uz minimalno oštećenje okolnih zuba i tkiva.
 3. Ablacija zuba: U nekim slučajevima, ako je zub koji je pogođen cistom nepopravljivo oštećen, stomatolog ili oralni hirurg može preporučiti vađenje zuba zajedno sa cistom.
 4. Marsupijalizacija: Ovo je postupak u kojem se cista otvara, a zatim se otvor ciste povezuje sa usnom šupljinom kako bi se omogućilo drenažu i smanjila šansa za ponovno formiranje ciste.Nakon lečenja, stomatolog će pratiti napredak i redovno pratiti pacijenta kako bi se osiguralo da cista ne vraća.

Cista na zubu

Za više informacija o cistama na zubu i najboljim opcijama lečenja, preporučujemo da se obratite našem timu iskusnih stomatologa. Naša stomatološka ordinacija Dental Čigota opremljena je najsavremenijom opremom i pružamo individualizovan pristup svakom pacijentu kako bismo osigurali najbolje moguće rezultate.

Ukoliko imate ovaj ili neki drugi problem pozovite nas mr.sci.dr. Bojana Vučetić Simić 064 254 9704 kako bismo vam pomogli da rešite problem ciste na zubu i povratite vaše oralno zdravlje.

Dental Čigota

Briga o zubima je naša misija i vizija. Želimo da pružimo našim pacijentima maksimum u datom trenutku.

Naša odlikovanja
Društvene mreže

Zapratite Dental Čigota na društvenim mrežama kako bi bili u toku sa najnovijim trendovima iz Stomatologije.

Copyright 2022 by Dental Čigota. All rights reserved. Izrada sajta by NetVision