Stomatološke usluge laserom

Laserska tehnologija je u poslednjih dvadesetak godina prilično uznapredovala, pa je svoju široku primenu našla i u stomatologiji.

Dentalni laser se danas sve češće koristi kao izuzetno praktičan aparat u stomatološkim ordinacijama. Razlog za to je njegova višestruka primena uz nekoliko bitnih prednosti u odnosu na tradicionalne metode.

Za šta se koristi diodni laser u stomatologiji?

Diodni laser se koristi pri mnogim stomatološkim intervencijama. Evo nekih intervencija pri kojima se koristi diodni laser:

 • lečenje parodontopatije
 • izbeljivanje zuba
 • desenzibilizacija korena zuba (smanjivanje osetljivosti zuba)
 • cirkumcizija umnjaka (uklanjanje zubnog mesa oko umnjaka pri njegovom nicanju)
 • priprema sulkusa za uzimanje otisaka za protetske radove bez neprijatne upotrebe konca
 • uklanjanje viška desni pre stavljanja kompozitne plombe
 • dreniranje apcesa
 • otvaranje implantata (pre izrade krunica)
 • terapija bola

Ipak, kao najčešće intervencije kod kojih se koristi dentalni laser izdvajaju se frenektomija, terapija zubnih džepova, lečenje kanala korena zuba i lečenje afti i herpesa. Zbog toga će o ovim intervencijama biti više reči u nastavku teksta.

Primena lasera u Stomatologiji

Ali, pre nego što pređemo na konkretne intervencije, istaći ćemo neke od glavnih prednosti koje dentalni laser ima u odnosu na druge metode koje se koriste u stomatologiji:

 • Nema krvarenja – laseri podstiču koagulaciju zbog čega izostaje krvarenje
 • Nema šivenja – laseri koaterišu (zatvaraju rane), pa je proces šivenja uglavnom suvišan
 • Bezbolnije – intervencije laserom se rade uz malu anesteziju ili bez anestezije
 • Preciznije – izostanak krvarenja daje stomatologu veću preglednost, čime se povećava preciznost u radu
 • Antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo – laser doprinosi uništenju bakterija i odstranjivanju inficiranog tkiva
 • Frenektomija – uklanjanje resice

Frenektomija je proces uklanjanja frenuluma. Frenulum je fibrozni izraštaj odnosno resica u usnoj duplji. Razlikujemo lingvalni, labijalni i bukalni frenulum s obzirom na njegovo mesto u usnoj duplju.

Lingvalni frenulum se nalazi na spoju jezika i poda usta, labijalni frenulum se nalazi na spoju gornje usne i alveolarnog grebena gornje vilice i bukalni na spoju obraza i gornjeg alveolarnog grebena.

Frenulumi su potpuno normalne tvorevine, a ukoliko su izraženiji onda mogu stvarati određene probleme zbog kojih ih je potrebno ukloniti.

Lingvalni frenulum može dovesti do blagog poremećaja funkcije jezika. Ovaj problem kod dece može rezultirati problemima kod razvoja govora. Kod odraslih pacijenata obično predstavlja smetnju pri izradi protetskog rada.

Labijalni frenulum kod dece može dovesti do razmaka između prednjih gornjih zuba (sekutića) a kasnije i pojave recesije desni. U starijoj dobi, labijalni frenulum može dovesti do problema sa naleganjem protetskog rada.

Svi pomenuti problemi se rešavaju jednostavnim odstranjivanjem frenuluma. Laserska metoda je za to izuzetno pogodna zbog preciznosti. Takođe, zbog odsustva krvarenja, bola i šivenja rane, frenektomija laserskom metodom je naročito progodna za decu.

Terapija zubnih džepova

Paradontalni ili zubni džep je prostor između desni i zuba koji je pogodan za nakupljanje bakterija iz zubnog plaka. Upala desni, povlačenje desni i parodontopatija samo su neke od negativnih posledica do kojih ove bakterije mogu da dovedu.

Dentalni laser predstavlja odlično terapijsko rešenje za problem paradontalnih džepova. Antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo laserske svetlosti doprinosi uništavanju bakterija i na taj način se maksimalizuje čišćenje zubnog džepa. Uz to, dolazi i do ponovnog pripajanja desni za zube. Čitava procedura je bezbolna, jedino što pacijent oseća je blaga toplota.

Laser stomatološki

Laserska terapija zubnih džepova predstavlja izuzetno efikasan prvi stadijum za lečenje paradentoze. Upravo zbog toga se ovaj vid terapije sve više preporučuje.

Lečenje kanala korena zuba

Lečenje kanala korena zuba za cilj ima uklanjanje inficirane i oštećene pulpe iz kanala korena nakon čega se pristupa njegovom punjenju neaktivnom materijom. Da bi terapija bila u potpunosti uspešna veoma je bitno u potpunosti očistiti kanal od bakterija.

Ovde na scenu ponovo stupa dentalni laser sa svojim antibakterijskim dejstvom. Prednost laserske metode nad drugim u ovom slučaju je taj što laserska svetlost dopire do svih delova kanala korena čime se kanal čisti u najvećoj mogućoj meri.

Lasersko lečenje afti i lečenje herpesa

Afte su ranice koje se javljaju u usnoj duplji. Ne zna se njihov tačan uzrok, ali se pretpostavlja da na njihovo javljanje utiču genetske predispozicije, kao i stres, loša higijena, pad imuniteta i loša ishrana,nedostatak vitamina i minerala. Za afte ne postoji lek, već se sve terapije svode na ublažavanje simptoma.

Ukoliko se ne koriste nikakva terapijska sredstva, aftama je potrebno 7-15 dana. Ukoliko se tretiraju određenim sredstvima, mogu nestati za 3-5 dana. Međutim, kao najefikasniji vid terapije nameće se dentalni laser. Laser ubrzava zarastanje i obezboljava afte. Pomoću njega afte se mogu u potpunosti otkloniti nakon samo jednog tretmana.

Herpes predstavljaju male rane izazvane virusnom infekcijom. Mogu se javiti u usnoj duplji na desnima, usnama ili u grlu. Herpes ume biti vrlo neprijatan: najpre dolazi do svraba i peckanja, a potom se javljaju plikovi koji pucaju pa nastaju kraste.Poput lečenja afti, i lečenje herpesa laserskom terapijom je vrlo brzo i efikasno. Najbolja terapija laserom je na početku pojave simptoma.Uglavnom je potrebno 1-2 tretmana.

Stomatološka ordinacija Dental Čigota poseduje izuzetno kvalitetan dentalni laser Biolase epic 10. Ukoliko vam je potreban laserski tretman na najvišem nivou sigurnosti i efikasnosti, slobodno nam se obratite.

  Dental Čigota

  Briga o zubima je naša misija i vizija. Želimo da pružimo našim pacijentima maksimum u datom trenutku.

  Naša odlikovanja
  Društvene mreže

  Zapratite Dental Čigota na društvenim mrežama kako bi bili u toku sa najnovijim trendovima iz Stomatologije.

  Copyright 2022 by Dental Čigota. All rights reserved. Izrada sajta by NetVision