Implanti All on 6

Tehnika  ALL – ON – 6

Tehnika  ALL – ON – 6  predstavlja najbolju i najsavršeniju opciju za većinu pacijenata jer je najjednostavnije, najbrže i najsigurnije rešenje za potpunu bezubost ili u slučaju kada je neophodno izvaditi postojeće zube koji se ne mogu koristiti za definitivan rad.

Na ovaj način pacijentu pruzamo novi osmeh i zubima vraćamo funkiconalnost, uz visok nivo estetike. Ovo protetsko rešenje je minimalno invazivno. Iako je u stomatologiji ovakva vrsta radova najsloženija, ona pacijentu pruža maksimalan komfor i odličnu estetiku. Kompleksna terapija bezubih pacijenata konačno ima pravo rešenje.

Koncept procedure podrazumeva da pacijent nove, fiksne zube dobija ugradnjom šest implantata na kojima se fiksira kompletni zubni luk. Naime, šest  implanata po vilici garantuje veliku stabilnost i dugoročno odličnu prognozu, a zahvaljujući paralelnom postavljanju implanata omogućavaju se jednostavnija protetska rešenja sa idealnim rasporedom sila žvakanja.

Preko ugrađenih implanata zubi se fiksiraju pomoću šrafa ili cementiranjem. Šrafljenjem rada na šest abatmenta povezanih sa isto toliko implanata, koji se ugrađuju ovako koncipiranom tekhnikom, fiksira se zubni luk.

Pacijent preko implantata dobija fiksne zube koji se ne vade iz usta. Dugoročnim ispitivanjem došlo se do zaključka da preko šest implantata ugrađenih u tačno određenom položaju, ostvaruje se najbolji prenos pritiska žvakanja. Takođe, prednost ove tehnike (u odnosu na npr. All-on-4 rad) jeste i veća funkcionalnost.

Međutim, da bi se ova tehnika mogla izvesti, potrebno je da vilica pacijenta nije degradirana usled dugog perioda bezubosti, te da je omogućena dovoljna količina vilične kosti za ugradnju šest implanata. Kada 3D snimak na koji pacijent biva upućen pokaže dovoljnu količinu kosti za ugradnju implanata, može se pristupati All-on-6 radu.

U slučaju da je vilična kost pacijenta u lošijem stanju, te je nema dovoljno, pa nije moguće izvesti proceduru All-on-6, a želi se izbeći komplikovana procedura nadoknade kosti, primenjuje se tehnika All-on-4. Ova pak tehnika podrazumeva korišćenje specijalnih dugačkih implantata, koji su postavljeni pod većim uglom u zadnjim regijama vilice. Iako All-on-6 rad spolja izleda identično kao All-on-4 rad, daleko je pouzdaniji.

Takođe, treba napomenuti da je prilikom osmehivanja zaista teško razlikovati All-on-6 i All-on-4 keramičke zubne mostove od krunica na zubima, tj. Hollywood smile rada. Ukoliko ste bezubi a ne želite protezu ili imate zube koji su indikovani za vađenje, možete biti kandidat za ovaj savremeni protetski rad, koji zaista predstavlja pravu revoluciju u svetu protetike na implantima i zlatni standard u stomatologiji.

PROCEDURA UGRADNJE IMPLANATA ALL-ON-6 TEHNIKOM

Ovaj zahvat se organizuje u nekoliko faza, sa kojima treba upoznati svakog pacijenta. Stručni tim u našoj ordinaciji vodi računa o tome da pacijent bude detaljno obavešten o svim aspektima intervencije, vremenskim okvirima i ceni, i da bude upoznat sa čitavom procedurom. On naših stomatologa, on dobija informacije o svemu što želi da zna.

Kada je u pitanju procedura ugradnje implanata u All-on-6 tehnici, najpre je potrebno obaviti pregled i izraditi 3D snimak vilice, radi detaljnog uvida u stanje pacijentove vilične kosti, kao i u položaj sinusa i nerava u odnosu na vilicu. Stručni tim stomatologa pravi detalnju analizu kosti obe vilice i pacijentu predlaže najadekvatnije protetsko rešenje.

Tek pošto lekar na osnovu snimaka i pregleda utvrdi da pacijent poseduje dovoljno vilične kosti za primenu ove tehnike, prelazi se na sledeći korak. Nakon pregleda i analize ortopan snimka pacijentu se predstavlja plan terapije. Lekar i pacijent se dogovaraju oko svih detalja. Naime, nakon izrade snimka, planira se tačan položaj svakog implanta na 3D modelu vilice.

Nakon pripreme, vade se zubi  predviđeni za vađenje i uglavnom se odmah pristupa hirurškoj ugradnji implantata . Dakle sve se ovo obavlja tokom jedne posete i u lokalnoj anesteziji. Jedino ukoliko postoji neki defekt koji obuhvata kost oko određene regije u vilici, onda se zaobilazi taj deo nje.

U vilici u kojoj se primenjuje All-on-6 procedura ne može ostati nijedan pacijentov zub. Nakon što se pacijentu izvade zubi, prelazi se na ugradnju implanata. U slucajevima kada postoji potreba za augmentacijom kosti moze se odloziti ugradnja implantata dok se ceka da augmentirana kost zaraste da bi implantati mogli da se ugradjuju u zdravu kost.

Najveći deo posla je laboratorijskog tipa i svodi se na kontrolu i probe rada, u koje je pacijent samo sporadično uključen, tako da je vađenje zuba i postavljanje implanata jedini deo procedure koji je naporan za pacijenta. Implanti se uglavnom mogu postaviti za samo jedan dan, i to u obe vilice, a ceo rad traje par sati.

Posle postavljanja implantata uglavnom nema velikih bolova, a tablete protiv bolova se uzimaju eventualno samo prvog dana, dok kasnije za tim nema potrebe. Tog dana se obavlja najveći deo rada koji uključuje prisustvo pacijenta. U najvećem broju slučajeva implanti se ugrađuju na pozicijama na kojima su ranije bile dvojke, četvorke i šestice.

Nekoliko dana nakon postavljanja implanata pacijent dobija privremeni plastični rad koji je ušrafljen na implante, i taj rad će nositi sve do dobijanja definitivnog rada. Laboratoriji je obično potrebno 2-3 dana da uradi privremenu protezu po uzimanju otisaka. 

Nakon ugradnje implanata potrebno je da prođe određeni period (obično između 3 i 6 meseci) kako bi šrafovi srasli sa vilicom kao i da meka tkiva zauzmu svoj definitivan polozaj. Nakon prve faze koja podrazumeva ugradnju zubnih implanata, pošto oni srastu sa viličnom kosti, pristupa se drugoj fazi –IZRADI FIKSNIH ZUBA.

PRIVREMENI RAD TOKOM PRELAZNOG PERIODA

Kada su implanti već postavljeni, ali ne i definitivne krunice, pacijent tokom ovog prelaznog perioda sve do postavljanja definitivnog rada nosi privremeni rad. Sedam dana od postavljanja implanata privremeni rad se skida zbog uklanjanja konaca.

Privremeni rad može biti pokretni i fiksni. Ukoliko je ovo privremeno rešenje pokretno, u pitanju je obična plastična akrilatna proteza koja se izradjuje u slucajevima kada je pri ugradnji implantata kost bila meka pa nije bilo moguce postici veliku primarnu stabilnost implantata sto znaci da bi bilo rizicno po oseointegraciju da se odmah po ugradnji opterete krunicama.

Kada je moguce uraditi fiksni privremeni rad, koji se ne skida, to podrazumeva izradu plastičnih privremenih krunica koje su fiksirane na šrafovima.

Za izradu privremenih fiksnih krunica, potrebno je uzeti otisak odmah nakon što se implant ugradi, a predaje se u roku od 48 ili 72 sata od ugradnje, kako bi implanti bili stabilni. Da bi mogle da drže implante u jednoj celini, krunice su povezane u blok, što pacijentima daje mogućnost da bez zuba provedu svega dan ili dva i da brzo dobiju fiksni privremeni rad, koji je daleko udobniji i praktičniji od klasičnih plastičnih proteza.

Pored toga, sve to omogućava i lepo oblikovanje desni, kao i jednostavniju izradu definitivnih krunica. Privremena proteza koju pacijent nosi deluje lepo i ima čistu belu boju najmanje šest meseci, tako da sa stanovišta kvaliteta rada nije problem ukoliko je potrebno da do postavljanja definitivnog rada prođe više od tri ili četiri meseca. Moguće je da privremeni zubi izdrže i duže od godinu dana, ali samo pod uslovom da besprekorno održavate oralnu higijenu.

DEFINITIVNI RAD

Nakon najmanje tri ili četiri meseca od postavljanja privremenog rada (a ponekad i nešto kasnije, npr. ukoliko je rađen sinus lift), izrađuje se definitivni rad, i to u vidu keramičkih krunica. One mogu biti metalokeramičke i bezmetalne cirkonijumske. Kada je u pitanju cena ugradnje implanata u tehnici All-on-6, ona zavisi od vrste implanata i vrste krunica (bezmetalne cirkonijumske su skuplje).

Obično je planirana izrada od po 12 krunica (za obe vilice), tj. do šestica, ali može ih biti i manje ili više. All-on-6 tehnika podrazumeva šest implanata i 12 krunica, s obzirom na to da se smatra da je 12 krunica optimalno da bi se obavljale normalne životne funkcije. Nakon što se za definitivan keramički rad uzmu otisci, nekoliko dana kasnije pacijent već može probati plastični model svojih budućih, novih zuba. Izradi definitivnog keramičkog rada po uzoru na plastičan model pristupa se tek nakon ove probe, koja omogućava detaljan uvid u položaj, oblik, funkciju i estetiku novih zuba.

S obzirom na činjenicu da su kod totalne bezubosti uvek prisutni veliki defekti vilične kosti, obično se roze keramika koristi kao kamuflaža, da bi prelaz između desni i krunica na implantima izgledao što prirodniji. Takozvanim cementiranjem, odnosno šrafljenjem, vrši se povezivanje krunica na implant, što lekar dogovara sa pacijentom već tokom prve analize 3D orotpana. Procedura fiskiranja šrafovima je kompleksnija, ali je zato održavanje jednostavnije.

Ovaj definitivan rad (izrada keramičke konstrukcije na šrafljenje) jeste visoko precizan i tehnički izuzetno zahtevan, ali i najviše raduje pacijenta, koji konačno dobija novi i znatno lepši osmeh. On ujedno predstavlja i najbolje protetsko rešenje, a njegova estetika je besprekorna. Vreme potrebno za izradu stalnih zuba obično iznosi 10 dana.

Nakon tretmana, oporavak pacijenta je veoma brz a navikavanje izuzetno lako. Neophodno je da nakoh ugradnje All-in-6 implanata pacijent redovno i adekvatno održava oralnu higijenu. Ukoliko je održavanje higijene odgovrajuće i kvalitetno, moguća je i postepena regeneracija vilične kosti i povratak pune funkcije vilice.

Takođe, neophodna je stomatološka kontrola barem jednom u godinu dana. Tada je moguće odšrafiti rad i prekontrolisati stabilnost implanata, nakon čega se rad ponovo vraća. Bez stomatologa, pacijent ne može sam skinuti rad. Ukoliko cenite kvalitet, profesionalizam i stručnost, prepustite restauraciju svog osmeha nama! Naš stručni tim svojim pacijentima vraća samopouzdanje, a njihovom licu osmeh i prirodni izgled.

Dental Čigota

Briga o zubima je naša misija i vizija. Želimo da pružimo našim pacijentima maksimum u datom trenutku.

Naša odlikovanja
Društvene mreže

Zapratite Dental Čigota na društvenim mrežama kako bi bili u toku sa najnovijim trendovima iz Stomatologije.

Copyright 2022 by Dental Čigota. All rights reserved. Izrada sajta by NetVision


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/dentalci/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/dentalci/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107