Upala desni – Gingivitis

Gingivitis (upala desni) je reverzibilno stanje, što znači da se može izlečiti i da se zapaljenje desni vrati u potpuno zdravo stanje. Ovo je ujedno i jedina faza u kojoj se parodontopatija moze potpuno izlečiti. Zato je vrlo bitno da pacijent prati stanje svojih desnih i da se na vreme javi stomatologu, čim primeti neku od navedenih promena.

Karakteristike Gingivitisa

Gingivitis karakterišu izuzetno osetljive, bolne i upaljene desni, pri najmanjem dodiru, žvakanju ili pranju zuba. Prilikom pranja zuba ili korišćenjem konca i interdentalnih čačkalica krvare desni. Oseća se neprijatan zadah i bol desni. 

Uzroci gingivita su brojni, a jedan od glavnih je prisustvo kamenca na rubu zuba, gde se spaja gingiva (desni) sa zubom, loša oralna higijena, deficit nekih vitamina, narušen imunološki status organizma (usled trudnoće, dugotrajnih i iscrpljujućih menstrualnih ciklusa ili nekih opštih oboljenja).

Upala desni

Uticaj zubnog kamenca na nastanak gingivitisa

Zubni kamenac zatvara prostor kojim treba slobodno da cirkuliše pljuvačka da bi vršila samočišćenje parodontalnog prostora (prostor ispunjen parodontalnim tkivom, koje vezuje zub za alveolu – zubnu časicu). Usled nemogucnosti čišćenja parodontalnog prostora dolazi do nagomilavanja bakterija ispod kamenca, koje tu luče svoje produkte i razaraju parodoncijum.

Faza gde još uvek nije došlo do razaranja tkiva, već tkivo reaguje upalom desni na prisustvo bakterija ispod kamenca, naziva se gingivitis. Pošto još nije došlo do razaranja tkiva, to je jedina reverzibilna faza parodontopatije, tj. može se u potpunosti izlečiti.

Ako se ova faza ne sanira progradira u parodontopatiju koja se karakterise gubitkom kosti oko zuba posledicnim labavljanjem , migracijom i na kraju ispadanjem „zdravih zuba“.

Lečenje upale desni

Lečenje upale desni ili gingivitisa podrazumeva pre svega uklanjanje glavnog uzročnika, tj. uklanjanje mekih i čvrstih zubnih naslaga (uklanjanje kamenca), ispiranje upaljenih prostora  sa antibakterijskim rastvorima, masažu desni antibakterijskim gelovima, obavezno korišćenje konca i interdentalnih četkica (po potrebi), kao i redovno ispiranje usne duplje adekvatnim rastvorima.

U privatnoj stomatološkoj ordinaciji ,,Dental Cigota Zlatibor “ , uz besplatan specijalisticki pregled mr sci dr spec Bojane Vucetic Simic , specijaliste parodontologije i oralne medicine  dobicete pravu dijagnozu i adekvatnu terapiju i u najkraćem roku rešiti se infekcije desni.

Upaljene desni ispod proteze

Kod pacijenata koji imaju totalne ili parcijalne proteze moze doći do upale gingive ispod protezne ploče.

Najčešće se to dešava odmah nakon predaje proteze, kada je potrebno izvršiti više uzastopnih korekcija, kako bi se pacijentu prilagodila nova proteza.

Neophodno je da se pacijent javi odmah nakon pojave prvih simptoma ‘žuljanja’ proteze, jer će se na taj način izbeći veće oštećenje tkiva kao i posledični bol i nelagodnost. Već nakon prve korekcije odmah se oseti znatno olakšanje i prestanak bola, jer stomatolog oslobodi praktično deo na protezi koji vrši neadekvatan pritisak i oslobodi sluzokožu opterećenja.

Sledeći uzrok za upaljene desni ispod proteze moze biti gljivica Kandida. Prisustvo gljivice iz roda Candida albicans se lako ustanovljava uzimanjem brisa. Sumnja se na Kandidu kada je obložen jezik pacijenta, kao i drugi delovi sluzokože usne duplje beličastim ili žućkastim naslagama. Kada se ustanovi prisustvo Kandide, osim terapije sluzokože usne duplje neophodno je adekvatno očistiti i protezu, držanjem u rastvoru prema uputstvu lekara.

Ukoliko se sprovede adekvatna terapija, a sluzokoža (desni) i dalje pokazuje znake inflamacije nephodno je izvršiti detaljnije analize kako bi se dijagnostikovao tačan uzrok, a samim tim obezbedila i pravilna terapija.

Upala desni ispod mosta

Često se usled neadekvatnih novijih ili starih fiksnih protetskih radova, desava upala desni ispod mosta. Uzrok upale desni kod relativno skoro postavljenih protetskih radova moze biti:

  • nesanirani duboki i upaljeni parodontalni džepovi, pre izrade protetskog rada
  • nepotpuno zatvaranje ruba krune oko zubnog patrljka
  • neadekvatne krune (presiroke u vratu ili predimenzionirane), koje vrse pritisak na desni

Kod starih protetskih razloga, najčešći uzrok upale desni je njihovo povlačenje cime se otkriva rub krune i prostor koji postaje depo za ostatke hrane i bakterija, koje posledično dovode do upale desni i produbljivanja parodontalnih dzepova.

Koji god razlog da je u pitanju, potrebno je ukloniti neadekvatni novi ili stari fiksni protetski rad, izvršiti kompletnu rekonstrukciju desni (uklanjanje upale, nadoknadu kosti kao potpore za zdrave desni, što se sve vrši režanj operacijom kao i ugradnjom vestacke kosti gde je potrebno.

Tek nakon 2 meseca, kada se vestačka kost integrise sa bioloskom kosti i popuni defekte u biološkoj kosti, moguce je izvršiti pravilnu protetsku rekonstrukciju adekvatnim protetskim radom.

U stomatološkoj ordinaciji ,,Dental Cigota Zlatibor“ možete uspešno i brzo izlečiti probleme sa upalom desni i vilicne kosti primenom mehanicke obrade dzepova, upotrebom diodnog lasera ili rezanj operacijom sa ugradnjom vestacke kosti.

Ako imate bilo kakav problem ili nejasnoću pozovite nas ili zakažite pregled!

Kontaktirajte nas danas mr.sci.dr.Bojana Vučetić Simić 064 254 9704 kako bismo vam pomogli da se izborite sa upalom desni i postignete optimalno oralno zdravlje.

Vaši zdravi osmeh je naša prioritet!

Dental Čigota

Briga o zubima je naša misija i vizija. Želimo da pružimo našim pacijentima maksimum u datom trenutku.

Naša odlikovanja
Društvene mreže

Zapratite Dental Čigota na društvenim mrežama kako bi bili u toku sa najnovijim trendovima iz Stomatologije.

Copyright 2022 by Dental Čigota. All rights reserved. Izrada sajta by NetVision