Karijes

Dobrodošli u naš vodič o karijesu kod zuba – ozbiljnom oralnom zdravstvenom problemu koji utječe na mnoge ljude diljem svijeta. U ovom članku ćemo detaljno istražiti šta je karijes, koji su njegovi uzroci, kako ga prepoznati te pružiti korisne savjete za SEO optimizaciju.

Šta je karijes kod zuba?

Karijes je najčešća bolest zuba, koja nastaje kao posledica demineralizacije zubne gledji usled delovanja kiselina iz bakterija koje se nalaze u plaku na zubima.

Plak je bezbojni film bakterija koji se neprestano stvara na zubima kao rezultat konzumacije hrane i pića, posebno onih koji su bogati šećerima i ugljenim hidratima. Kiselo okruženje koje stvara plak oštećuje zubnu gledj, što dovodi do stvaranja karijesa.

Koji faktori povećavaju rizik od nastanka karijesa?

Postoje brojni faktori koji mogu povećati rizik od razvoja karijesa, uključujući lošu oralnu higijenu, nepravilnu prehranu, genetsku predispoziciju, smanjen protok sline, prisustvo štetnih bakterija u usnoj šupljini te upotrebu duvana i alkohola. Karijes se može javiti na bilo kojem zubu i može se razvijati bez izraženih simptoma u početnim fazama.

Karijes kod zuba

Prepoznavanje karijesa je ključno za njegovo uspešno lečenje. Simptomi karijesa mogu varirati zavisno o stepenu bolesti, ali uključuju bol ili osetljivost na vruće, hladno, slatko ili kiselo, promene u boji zuba, osjećaj „šupljine“ u zubu te loš zadah ili loš ukus u ustima. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, važno je potražiti stomatološku pomoć što je pre moguće.

Kako sprečiti razvoj karijesa?

Sprečavanje razvoja karijesa kod zuba je ključno za očuvanje oralnog zdravlja. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od karijesa:

 1. Redovita oralna higijena: Redovito pranje zuba najmanje dva puta dnevno s fluoridnim zubnom pastom i korištenje zubnog konca ili interdentalnih četkica za čišćenje između zuba. To pomaže u uklanjanju plaka, bakterija i ostataka hrane koji mogu dovesti do razvoja karijesa.
 2. Smanjenje unosa šećera: Visoki unos šećera može povećati rizik od karijesa. Pokušajte smanjiti unos šećera u prehrani, posebno konzumaciju gaziranih napitaka, slatkiša i grickalica. Ako konzumirate šećer, preporučuje se ispiranje usta vodom ili četkanje zuba nakon konzumacije.
 3. Korištenje proizvoda sa fluoridom: Fluorid je mineral koji jača zubnu gledj i pomaže u prevenciji karijesa. Koristite zubne paste, ispiranje usta i druga sredstva za oralnu higijenu koja sadrže fluorid kako biste ojačali zubnu gledj i smanjili rizik od karijesa.
 4. Redoviti stomatološki pregledi: Redovite poseti stomatologu su važni za praćenje oralnog zdravlja i rano otkrivanje mogućih problema, uključujući karijes. Preporučuje se posete stomatologu barem jednom godišnje, ili češće prema preporuci stomatologa.
 5. Uravnotežena ishrana: Zdrava uravnotežena ishrana bogata voćem, povrćem, celovitim žitaricama i proteinima može pomoći u jačanju imunološkog sistema i očuvanju zdravih zuba i desni.
 6. Prestanak pušenja i izbjegavanje alkohola: Pušenje i konzumacija alkohola mogu povećati rizik od karijesa i drugih oralnih problema. Preporučuje se prestanak pušenja i izbegavanje konzumacije alkohola kako bi se smanjio rizik od razvoja karijesa.
 7. Pijenje vode s fluoridom: Voda s fluoridom može biti korisna za jačanje zubne gledji i prevenciju karijesa. Ako vaša lokalna voda ne sadrži dovoljno fluorida, razmislite o korišćenju filtrirane vode ili upotrebi boca s vodom koje sadrže fluorid.
  1. Korištenje dodatnih preventivnih tretmana: Stomatolog vam može preporučiti dodatne preventivne tretmane, kao što su aplikacija fluoridnog laka ili gelova, kako bi se dodatno zaštitili zubi od karijesa, posebno ako imate povećan rizik od karijesa.

  Sprečavanje razvoja karijesa zahteva redovitu oralnu higijenu, smanjenje unosa šećera, upotrebu proizvoda sa fluoridom, redovite stomatološke preglede te zdrav način života.

  Pratite ove korake i posavetujte se sa stomatologom kako biste očuvali zdrave zube i spriječili razvoj karijesa. Vaš osmijeh će vam biti zahvalan!

Dental Čigota

Briga o zubima je naša misija i vizija. Želimo da pružimo našim pacijentima maksimum u datom trenutku.

Naša odlikovanja
Društvene mreže

Zapratite Dental Čigota na društvenim mrežama kako bi bili u toku sa najnovijim trendovima iz Stomatologije.

Copyright 2022 by Dental Čigota. All rights reserved. Izrada sajta by NetVision