Metalokeramičke krunice

Metalo-keramičke krunice i mostovi predstavljaju zubne nadoknade u čijoj se osnovi nalazi metal tj. legura kobalt-hroma-molibdena, a preko njih se napece sloj keramike.

Krunice i mostovi osim što nadoknadjuju izgubljene zube mogu i da zaštite lečene (mrtve zube) od daljeg propadanja i pucanja, takodje mogu da produže vek trajanje parodontopatičnih zuba, tako što će se povezati u blok i tako pravilno rasporediti pritisak na ostale zube i smanjiti mogućnost pomeranja ostalih zuba.

Procedura postavljanja metalokeramičkih krunica

Postupak izrade metalokeramičkih kruna podrazumeva brušenje zuba, uzimanje otiska, nakon čega zubni tehničar u laboratoriji izradjuje metalnu konstrukciju. Nakon probe te konstrukcije napece se keramika u željenom obliku, boji i veličini. Eventualne korekcije se vrše uz saglasnost pacijenta.

Metalokeramičke krunice

Do pojave bezmetalnih krunica metalo-keramičke krunice su predstavljale dobar izbor za nadoknadu izgubljenih zuba, a koriste se vrlo često i dan-danas. Čvrstina metalokeramike, njena biokompatibilnost čine je još uvek jednim od najboljih materijala za izradu mostova i krunica.

Ipak, svetlost kroz njih ne prolazi, što se smatra izvesnim estetskim nedostatkom. Ali pravilnom i preciznom primenom ove vrste krunica, i dalje se mogu postići visokokvalitetni estetski rezultati.

Problem koji može da se javi kod metalo-keramičkih krunica je osim lošije estetike zbog neprelamanja svetlosti, tj. nepropuštanja kroz metal i pojava rubne diskoloracije tj. sivog ruba oko vrata zuba. Kod nekih pacijenata su zabeležene i alergije na legure od kojih se prave metalo-keramičke nadoknade.

Zašto su bezmetalne krunice bolje od metalokeramičkih krunica?

Osnova metalokeramičke krunice je legura metala, na koju se nanosi keramička obloga, da bi je metal sakrio iz estetskih razloga. Nekoliko godina nakon ugradnje, usled starenja ili promena izazivaju  povlačenje desni, moguće je da se pojavi sivi trag i postane vidljiv na kontaktu krunice i tela zuba.

To se kod bezmetalne krunice ne može desiti, jer je i unutrašnjost krunice od keramičkih materijala u boji zuba. Takođe, pošto se prilikom izrade bezmetalne krunice kao protetske nadoknade, brušenje vrši do ivice desni, dok je za metalokeramičku krunicu potrebno brusiti dublje ispod gingive da metal koji je osnova ne bi bio vidljiv na rubu krune, vrlo važan momenat je očuvanje mekog tkiva oko zuba bez ikakvih oštećenja. To doprinosi sporijem povlačenju desni  tokom godina, što je praktično i teoretski dokazano.

Dental Čigota

Briga o zubima je naša misija i vizija. Želimo da pružimo našim pacijentima maksimum u datom trenutku.

Naša odlikovanja
Društvene mreže

Zapratite Dental Čigota na društvenim mrežama kako bi bili u toku sa najnovijim trendovima iz Stomatologije.

Copyright 2022 by Dental Čigota. All rights reserved. Izrada sajta by NetVision


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/dentalci/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/dentalci/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107