Skidanje kamenca sa zuba

Šta je u stvari zubni kamenac?

Zubni kamenac predstavlja čvrste naslage na zubima koje nastaju taloženjem minerala iz pljuvačke u zubni plak koji se nalazi na površini zuba. On je vrlo tvrd, obično bele do tamno žućkaste boje.

Najčešća lokalizacija zubnog kamenca je na unutrašnjim površinama donjih prednjih zuba i spoljašnjim površinama gornjih bočnih zuba. Na tim mestima su prisutni izvodni kanali pljuvačnih žlezda tako da se meke naslage brže mineralizuju i očvrsnu.

Zašto je zubni kamenac loš i zašto ga treba ukloniti?

Postojanje zubnog kamenca otežava, a gotovo i onemogućava pravilno održavanje higijene. To je idealno mesto za nagomilavanje zubnog plaka. Čak i posle pranja zuba četkicom i pastom, plak se zadržava na neravninama zubnog kamenca.

Pored toga, kamenac iritira desni i veoma lako izaziva njihovu upalu (gingivitis). To dalje dovodi do pojave povlačenja desni i parodontopatije ili postojeće stanje parodontopatije značajno pogoršava

Kako se uklanja kamenac?

Pre postupka uklanjanja, naš stomatolog će izvršiti pregled i utvrditi na kojim površinama nalazi kamenac. Veoma je važno da se on ukloni u potpunosti. U suprotnom, oštre ivice kamenca koji je ostao oštećivaće desni i ubrzati proces upale.

Pod čišćenjem kamenca podrazumeva se ne samo uklanjanje kamenca već i mekih naslaga i pigmentacija od pušenja i hrane.

Postoji više načina na koje se vrši skidanje kamenca sa zuba:

Skidanje kamenca ručnim instrumentima:

U slučaju kada su naslage kamenca na zubima veće i kada ih ima više, kao posledica dugogodišnjeg taloženja, potrebno je jedan deo naslaga skinuti ručnim instrumentima. Takođe, nakon ultrazvučnog uklanjanja kamenca, ponekad je neophodno ručnim instrumentima očistiti ostatke čvrstih naslaga zaostalih u parodontalnimh džepovima.

Skidanje kamenca pomoću aparata sa ultrazvukom:

Danas ova tehnika predstavlja uobičajeni način skidanja kamenca sa zuba. Ona se radi ultrazvučnim aparatom. Vibracije koje stvara aparat prenose se preko jednog nastavka, zajedno sa vodom, na instrument kojim se uklanja kamenac. One se pretvaraju u male mehaničke udare kojima je moguće ukloniti sve naslage sa zuba.

Skidanje zubnog kamenca

Ovaj način rada je obično bezbolan i pacijenti ga vole. Ipak postoje neke situacije u kojima je upotreba ovom aparata kontraindikovana, kao kod pacijenata sa ugrađenim pejsmejkerom. Uglavnom ne zahteva upotrebu anestezije jer se blaga osetljivost može javiti samo u predelu vratova zuba i traje kratko – onoliko koliko i intervencija.

Skidanje kamenca – pre i posle

Nakon ove intervencije većina pacijenata se subjektivno oseća bolje. Imaju osećaj čistoće i glatkoće površina zuba. U jednom broju slučajeva dešava se da pacijenti kažu da sad imaju “rupe između zuba”. Šta se tu u stvari desilo? Posle godina taloženja kamenca, on je zauzeo mesto gde su nekada bile zdrave desni i tako ispunio prostore između zuba.

Njegovim uklanjanjem ti prostori se osobađaju. Ipak, dobro je ukloniti kamenac i time odstraniti sve bakterije koje običnim pranjem zuba pacijent nije u stanju da ukloni. Time se često odstranjuje i loš zadah koji je pratilac parodontopatije.

Eventualna osetljivost zuba nakon intervencije obično traje kratko. Korišćenjem posebnih pasta kao što je Sensodyne, ta osetljivost se može smanjiti. U slučaju da su vratovi zuba jako ogoljeni i da je parodontopatija u odmaklom stadijumu, naši stomatolozi će napraviti dalji plan terapije kako bi se nove posledice izbegle.

Poliranje zuba

Nakon uklanjanja kamenca neophodno je uraditi poliranje zuba. Da bi površine zuba ostale glatke i da bi se sprečilo ponovno taloženje kamenca, trebalo bi nakon svakog uklanjanja čvrstih naslaga, ispolirati zube. To se radi četkicom i abrazivnim pastama i traje samo nekoliko minuta.

Da li skidanje kamenca oštećuje zube?

Uklanjanje kamenca je potpuno bezopasna intervencija koja ne oštećuje vaše zube.

Važno je zapamtiti da naslage kamenca mogu da oštete zube nepovratno. Kamenac je jedan od glavnih uzročnika oboljenja zuba – PARODONTOPATIJE. Ona dovodi do rasklaćivanja i ranog ispadanja zuba.

Koliko često treba skidati kamenac?

Uklanjanje kamenca se obično praktikuje na šest meseci, osim u slučaju izražene parodontopatije ili individualne sklonosti ka nakupljanju kamenca, kada se ova intervencija preporučuje i češće.

U Stomatološkoj ordinaciji “Dental Cigota Zlatibor” uklanjanje kamenca je rutinska intervencija. Kroz našu ordinaciju svakodnevno prođe nekoliko pacijenata koji dolaze na svoju redovnu šestomesečnu kontrolu i tom prilikom im se, nakon pregleda, skida kamenac sa zuba.

Celokupna intervencija uključuje pregled, uklanjanje kamenca ultrazvučnim aparatom, po potrebi ručnim instrumentima – kiretama i završno poliranje zuba.

Nemojte čekati da vam se zubi rasklate da biste došli na uklanjanje kamenca. Svaka upala desni je podloga za razvoj parodontopatije. Čak i ako vi sami ne vidite kamenac na svojim zubima, to ne znači da ga nema. On može da se taloži i ispod desni, na mestima koja nisu pristupačna ljudskom oku. Tek pregledom i sondiranjem stomatolog može da utvrdi da li ga ima ili ne.

Dental Čigota

Briga o zubima je naša misija i vizija. Želimo da pružimo našim pacijentima maksimum u datom trenutku.

Naša odlikovanja
Društvene mreže

Zapratite Dental Čigota na društvenim mrežama kako bi bili u toku sa najnovijim trendovima iz Stomatologije.

Copyright 2022 by Dental Čigota. All rights reserved. Izrada sajta by NetVision