Otok zuba : Zašto se javlja kako ga smanjiti lečenje

Otok zuba obično je praćen bolom ili neprijatnim osećajem, a javlja se kao posledica upalnog procesa, vađenja zuba ili nakon popravke zuba.

Drugi simptomi koji mogu pratiti otok uključuju modrice i podlive, povišenu temperturu, groznicu, pojavu gnoja.

Najčešće postavljena pitnja kako smanjiti otok zuba, i da li je otok zuba opasan.

Zašto se javlja otok zuba?

Otok zuba može biti blag, jedva primetan, ali i veoma ozbiljan i praćen drugim simptomima, a do njega može doći iz više razloga:

Otok posle vađenja zuba

Oticanje je normalan odgovor ljudskog tela na traumu i uobičajen je i očekivan nakon vađenja zuba.

Otok nakon vađenja zuba obično se javlja dan nakon ekstrakcije, a koliki će otok biti i koliko traje otok nakon vađenja, zavisi od toga koji zub je izvađen i na koji način.

Otok zuba

Jednostavno vađenje zuba će imati minimalan otok, dok složeno vađenje impaktiranih (uraslih) umnjaka ili uklanjanje više zuba može dovesti do značajnog otoka.

Po pravilu, što više je povređeno meko tkivo, to će otok biti veći.

Nije neuobičajeno da se otok nakon vađenja javi oko usta, obraza, strane lica, pa čak i očiju. Otok može trajati nekoliko dana, što je normalna reakcija na operaciju.

Nakon ekstrakcije zuba potrebno je pažljivo pratiti upustva stomatologa kako bi se smanjilo trajenje otoka, krvarenje i bol.

Za terapiju bola nakon vađenja zuba preporučuje se upotreba lekova iz grupe ibuprofena, koji ne utiču na krvarenje. (npr. Andol i Aspirin treba izbegavati, jer mogu isprovocirati produženo krvarenje. )

Apces zuba

Apsces zuba je rezultat bakterijske infekcije na vrhu korena ili na strani korena zuba.

Apscesi su ispunjeni gnojem i obično su posledica karijesa, povrede ili stomatološkog rada, jer pukotine obezbeđuju puteve za bakterije da uđu i inficiraju zub.

Simptomi apscesa zuba uključuju sledece:

  • Pulsirajuća zubobolja u vratu, uhu ili viličnoj kosti
  • Otečeni limfni čvorovi blizu vilice ili na vratu
  • Groznica
  • Osetljivost na vruće i hladne temperature
  • Otok na licu i vratu
  • Osetljivost na griženje ili žvakanje

Tretiranje apcesa zuba mora se obaviti uz pomoć stomatologa. Čak i ako se apsces sam osuši, i dalje je neophodno posetiti stomatologa kako bi bili sigurni da se infekcija ne širi.

Iritacija umnjaka

Rast i nicanje umnjaka je prirodan proces. Međutim, ponekad ova promena može izazvati oticanje zuba.

U slučajevima kada umnjaci ne mogu da izbiju iz desni oni mogu lako stvoriti otok. Sa druge strane, ako se umnjaci probiju, mogu stvoriti prostore u kojima bakterije mogu inficirati desni, što dovodi do otoka i bola.

Najčešće rešenje ovog problema predstavlja upravo njihovo uklanjanje, što je rutinska operacija i može se obaviti i u slučajevima kada su umnjaci vidljivi odnosno kada su probili desni, ali i kada su urasli ili impaktirani.

Ova operacija izvodi se u lokalnoj anesteziji te tokom trajajna pacijent ne oseća bol, a nakon prestanka delovanja anestezije bol se tretira lekovima iz grupe ibuprofena.

Gingivitis

Gingivitis je rani oblik zapanjenja desni.

Ovo stanje je čest uzrok natečenih, crvenih i iritiranih desni koje mogu krvariti nakon pranja zuba.

Srećom, gingivitis se može rešiti kod kuće odličnom oralnom negom i higijenom, kao i promenom životnih navika, ako se na vreme ne tretira proces zapanjenja zahvata dublja tkiva i prerasta u parodontopatiju.

Ove promene uključuju smanjivanje unosa slatkiša i sokova, kao i prestajanje pušenja.

U svakom slučaju pojave gingivitisa preporučljivo je javiti se stomatologu radi detaljnog pregleda i plana lečenja. Tokom pregleda, stomatolog može tražiti da se uradi ortopan  snimak  obe vilicne kosti sa svim zubima, radi tacnijeg odredjivanja dijagnoze, a kasnije i potrebne terapije.

Drugi uzroci

Drugi, ređi uzroci uključuju nedostatak određenih vitamina poput vitamina C, kao i reakcije na određene lekove i suplemente.Neke alergije, posebno na supstance iz pasta za zube i sredstva za ispiranje zuba, mogu se manifestovati kroz otok. Osim toga, udarci i traume, poput sportskih povreda, na primer udarac u zube tokom skijanja, mogu uzrokovati pojavu otoka.

Kako smanjiti otok zuba?

Koji god da je uzrok pojave otoka zuba sa ili bez bola, stomatolog će nakon pregleda moći da prepiše najadekvatniju terapiju koja će u najkraćem roku dovesti do smanjenja i nestanka otoka.

Dental Čigota

Briga o zubima je naša misija i vizija. Želimo da pružimo našim pacijentima maksimum u datom trenutku.

Naša odlikovanja
Društvene mreže

Zapratite Dental Čigota na društvenim mrežama kako bi bili u toku sa najnovijim trendovima iz Stomatologije.

Copyright 2022 by Dental Čigota. All rights reserved. Izrada sajta by NetVision